AlmereStart.nl wenst je een fijne Woensdag
 
Verwijder blok
ZoekenGoogle Kruislinks
Verwijder blok
Filemeldingen


Op dit moment geen files

Bron: FileIndex.nl
Advertentie


Nieuwsartikel


Almere - Vader en dochter binden strijd aan tegen sigarettenpeuken op straat

(Bron: Omroep Flevoland)
10 Feb 2019 om 15:40

Naveen Gopi uit Almere gaat elk weekend met zijn dochter Diya sigarettenpeuken opruimen. Vaak gaat hij naar het centrum van Almere of naar de verschillende busstations. In vier maanden tijd hebben ze anderhalve krat vol peuken opgeraapt. 

Volgens Naveen zitten er in de zogenoemde 'butts' plastic en heel veel chemicaliën. "Als rokers hun opgerookte sigaret op straat gooien, kan dat door de wind en regen in slootjes, kanalen en in ons riool terechtkomen", legt hij uit. "Dat water wordt verder verwerkt en vervolgens komen microscopische deeltjes plastic en een aantal van die chemicaliën daardoor in ons lichaam. En niemand realiseert zich dat." 

Schoolproject van dochter
Om meer bewustzijn te creëren, is Naveen zo'n vier maanden geleden gestart met het opruimen van de peuken. Het idee kwam eigenlijk van zijn dochter. Op haar school was een project om plastic op te ruimen. "Ze wilde plastic uit het water halen, maar dat was voor mij onmogelijk om te doen. Toen liep ik een keer terug naar huis en zag ik allemaal sigarettenpeuken op de grond liggen. Thuis ben ik gaan googlen en toen zag ik dat de peuken vooral van plastic gemaakt zijn. En toen besloten we dit op te gaan ruimen." Op een Facebookpagina houdt hij bij hoe het gaat. 

Om wat goeds met de 'butts' te doen, wil Naveen samenwerken met Rijkswaterstaat. Hij heeft gelezen dat in Australië de peuken verwerkt worden in het asfalt en dat daardoor de weg koeler blijft. De 'butts' absorberen de hitte. Naveen heeft een plan naar Rijkswaterstaat gestuurd en is in afwachting van antwoord. Lees het volledige artikel op de website van Omroep Flevoland via deze link.
Poll


Icedome gaat voor Almere veel goed doen!

Ja, zeker weten

Misschien

Nee, echt niet

Ik geef niks om schaatsen

Heerenveen had moeten winnen

Zoetermeer had moeten winnen

Alle polls