AlmereStart.nl wenst je een fijne Woensdag
 
Verwijder blok
ZoekenGoogle Kruislinks
Verwijder blok
Filemeldingen


Op dit moment geen files

Bron: FileIndex.nl
Advertentie


Nieuwsartikel


Lelystad - Gedeputeerde nog steeds overtuigd van opening Airport in april 2020

(Bron: Omroep Flevoland)
10 Jan 2019 om 18:47

Het is wel degelijk mogelijk om in april 2020 met vakantievluchten vanaf Lelystad Airport te beginnen. Als er voor de zomer duidelijkheid is over het luchthavenbesluit, kunnen luchtvaartmaatschappijen april volgend jaar toch nog klaar zijn met hun voorbereidingen.

Dat zegt de Flevolandse VVD-gedeputeerde Jan de Reus. Hij reageert op het bericht van Omroep Flevoland, RTV Oost en Omroep Gelderland van donderdagochtend dat april 2020 niet haalbaar is. De procedures en politieke besluitvorming voor de luchthaven zijn pas op z'n vroegst rond de zomer klaar. Willen luchtvaartmaatschappijen vanaf april 2020 vanaf Lelystad gaan vliegen, dan moeten zij in maart/april dit jaar duidelijkheid hebben.

De Reus zegt signalen te krijgen dat de besluitvorming wel op schema ligt. Zelfs als de Kamer pas in mei over het luchthavenbesluit oordeelt en het kabinet de maanden daarna het definitieve besluit vaststelt, kunnen maatschappijen volgens hem met hun planning aan de slag.

"Alles gericht op opening 2020"
Zijn partijgenoot en VVD-Kamerlid Remco Dijkstra benadrukt dat het streven is en blijft om Lelystad in april/mei 2020 geopend te krijgen. "En daar is alles op gericht", aldus Dijkstra. Als de procedures in mei zijn afgerond, kan de minister een openingsdatum noemen. "Het debat in april/mei geeft dus de doorslag".

Minister Cora van Nieuwenhuizen laat via haar woordvoerder weten dat opening 'in 2020' de doelstelling blijft, maar dat dit door de procedures wel ingewikkelder wordt. De minister zei dit in december ook tijdens een Kamerdebat.

D66: opening 2020 wordt moeilijk verhaal
Jan Paternotte van coalitiepartij D66 is minder optimistisch: "Het wordt blijkbaar een moeilijk verhaal om 2020 te halen. Een ding is duidelijk: je moet Lelystad Airport niet met stoom en kokend water naar de opening willen brengen."

Eppo Bruins (ChristenUnie) vindt het vervelend voor Flevoland als 2020 niet wordt gehaald, maar voorop staat dat de procedures wel zorgvuldig gebeuren. Een jaar later open betekent dat inwoners van het 'Oude Land' ook een jaar minder lang overlast door de laagvliegroutes hebben. Want die lage routes moeten in 2023 door de herindeling van het luchtruim verleden tijd zijn.

SP: opening uitstellen tot 2023
Oppositiepartij SP is positief over het uitstel en zag het al aankomen. Kamerlid Cem Lacin noemt uitstel tot 2021 'weer een stap in de goede richting'. Hij vindt dat om vertrouwen bij inwoners terug te winnen de minister er het beste aan doet om de gehele opening uit te stellen tot 2023.

Voorbereidingstijd
Luchtvaartmaatschappijen hebben ruime voorbereidingstijd nodig om vanaf Lelystad Airport te gaan vliegen. Zo geeft Transavia aan dat het zeker een jaar de tijd kost om een nieuwe bestemming voor te bereiden. Hoe langer duidelijkheid over de opening op zich laat wachten, hoe langer Transavia moet wachten met het maken van de nodige beslissingen. 

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft schetst eveneens het beeld dat vliegen vanaf een nieuwe luchthaven niet iets is wat een maatschappij van de een op de andere dag regelt. "Als je het goed wilt doen en een goede operatie wilt starten, heb je daar toch ongeveer een jaar voor nodig."Lees het volledige artikel op de website van Omroep Flevoland via deze link.
Poll


Icedome gaat voor Almere veel goed doen!

Ja, zeker weten

Misschien

Nee, echt niet

Ik geef niks om schaatsen

Heerenveen had moeten winnen

Zoetermeer had moeten winnen

Alle polls