AlmereStart.nl wenst je een fijne Vrijdag
 
Verwijder blok
ZoekenGoogle Kruislinks
Verwijder blok
Filemeldingen


Op dit moment geen files

Bron: FileIndex.nl
Advertentie


Nieuwsartikel


Zeewolde - Bouw appartementen mogelijk vertraagd door aardgasverbod

(Bron: Omroep Flevoland)
16 May 2018 om 16:14

De plannen voor een nieuw appartementencomplex in Zeewolde lopen mogelijk vertraging op door het naderende aardgasverbod voor nieuwbouwwoningen. Het kabinet besloot onlangs dat er al vanaf juli in beginsel geen nieuwe woningen met een aardgasaansluiting meer mogen worden gebouwd. Het verbod komt daarmee een half jaar eerder dan bouwers en ontwikkelaars hadden verwacht.

Door de versnelde invoering wordt wooncorporatie Woonpalet gedwongen de plannen voor 49 sociale huurappartementen langs de Zuiderzeeweg in Zeewolde opnieuw te bekijken, zo bevestigt Woonpalet een verhaal in de Volkskrant van woensdag.

Kopie van De Sfinx
Volgens de oorspronkelijke plannen zou het appartementencomplex een kopie worden van het nabij gelegen woonzorgcentrum de Sfinx. Voor de bouw van het pand zouden dan dezelfde tekeningen kunnen worden gebruikt, wat tijdwinst en ook financieel voordeel op levert.

Maar omdat de nieuwe appartementen in het nieuwe regime geen eigen cv-ketel op aardgas meer kunnen krijgen, moet Woonpalet de tekeningen toch laten aanpassen op een heel ander verwarmings- en dus installatiesysteem. Ook moeten de wooncorporatie en  ontwikkelaar/bouwer Heijmans op zoek naar andere leveranciers die bijvoorbeeld  luchtwarmtepomp-systemen of zonneboilers kunnen plaatsen.

Extra kosten
Volgens de wooncorporatie leidt dit tot 5.000-10.000 euro extra kosten per appartement. Woonpalet kan die niet doorberekenen aan de huurders. Dit omdat er in het gebouw sociale huurwoningen gepland staan en daarvoor geldt nu eenmaal een maximale huurgrens. Dit betekent dat Woonpalet zelf voor de extra kosten opdraait.

Volgens directeur-bestuurder Wiepke van Erp Taalman Kip houdt Woonpalet wel het traject open om de bouwvergunning voor 1 juli bij de gemeente rond te krijgen. Want bij een ingediende aanvraag voor 1 juli, mag er wel op aardgas worden gebouwd. "De gemeente heeft ons gezegd dat ze daaraan wil meewerken. Maar mocht het niet lukken, dan gaan we dus voor aardgasloos en moeten we terug naar de tekentafel, plus dat installaties voor aardgas momenteel sowieso nog goedkoper zijn dan de aardgasloze varianten van verwarming. We krijgen dan dus te maken met extra kosten, en dan zal het gebouw ook uiterlijk een half jaar later dan gepland klaar zijn."

Volgens Van Erp Taalman Kip komt de invoering van het aardgasverbod voor bouwen eigenlijk te snel. "Om het deze zomer te kunnen invoeren, waren er direct na het klimaatverdrag van Parijs in 2015 al maatregelen nodig geweest. Dan had je bouwende partijen twee of drie jaar de tijd kunnen geven om concreet te anticiperen. Maar dat is niet gebeurd en toen het besluit een paar maanden geleden viel in ook de Eerste Kamer, merkte ik dat nog niet iedereen in de sector dat besefte."Lees het volledige artikel op de website van Omroep Flevoland via deze link.
Poll


Icedome gaat voor Almere veel goed doen!

Ja, zeker weten

Misschien

Nee, echt niet

Ik geef niks om schaatsen

Heerenveen had moeten winnen

Zoetermeer had moeten winnen

Alle polls